Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ "ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ΜΕ ΤΟ "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" ΒΛΕΠΕΙ Ο ΖΙΠΕ


Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ, σε δηλώσεις του σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι Canal+ στον σχολιασμό της λαϊκής κινητοποίησης των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία τόνισε ότι

«δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα “ευρωπαϊκό καλοκαίρι”, μετά από την “αραβική άνοιξη” στην εξέλιξη της οποίας οι Αραβες ανέτρεψαν τις ηγεσίες τους».

"Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών. "Ομως υπάρχει συγχρόνως και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Αραβες δεν την έχουν, μάχονται γιά να την αποκτήσουν", επισήμανε ο κ. Ζιπέ.
"Επίσης, υπάρχουν τα διδάγματα, που κανένας αντλεί απ την κινητοποίηση αυτήν. Πρώτον το αίσθημα της αδικίας, μπροστά στην απληστία χωρίς όριο των πλουσιότερων μετά τη διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα των φτωχών. Προκύπτουν ερωτηματικά, λοιπόν, για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία--να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις “λευκή κάρτα” για μία πενταετία, δεν πορεύεται πια σωστά" συμπλήρωσε ο Ζιπέ.
Σχολιάζοντας την δυναμική των κοινωνικών δικτύων είπε ότι «πρέπει να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να “συνδέσουμε” όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τούς αφορούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου