Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ: ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ GREENPEACE


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κούμι Ναϊντού σκαρφάλωνε σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου, αντιδρώντας στην υποθαλάσσια εξόρυξη μαύρου χρυσού. Αυτή τη φορά ωστόσο, η διαμαρτυρία του είχε άδοξο τέλος: ο γενικός διευθυντής της Greenpeace συνελήφθη στην πλατφόρμα...

 Leiv Eriksson της Cairn Energy, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Γροιλανδίας, μαζί με ένα Νορβηγό ακτιβιστή.
Οι δύο επρόκειτο να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Νουούκ, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, αλλά και του γροιλανδικού νόμου περί «ζωνών ασφαλείας». Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απαγορεύοντας στους ακτιβιστές να προσεγγίσουν την περιοχή. Βάσει της εντολής, η Greenpeace καλείται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε ημέρα κατάληψης εξέδρας.
Ο όμιλος Cairn επιβεβαίωσε ότι οι ακτιβιστές κατόρθωσαν να αναρριχηθούν στην πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η λειτουργία της. «Όπου δραστηριοποιείται, η Cairn προσπαθεί να λειτουργεί με ασφαλή και προσεκτικό τρόπο», αναφέρει η σκοτσέζικη εταιρία σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την Greenpeace, ο Ναϊντού και ο συνεργάτης του προσέγγισαν την εξέδρα με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος, προερχόμενο από το σκάφος Esperanza της οικολογικής οργάνωσης, το οποίο μάλιστα απέφυγε ένα δανέζικο πολεμικό πλοίο. Ο Νοτιοαφρικανός Ναϊντού επιχείρησε να αναρριχηθεί στην πλατφόρμα ανεβαίνοντας μια σκάλα ύψους 30 μέτρων, ενώ είχε πάνω του έγγραφο με τις υπογραφές 50.000 υποστηρικτών της αποστολής.
Διακηρυγμένος στόχος των δύο ακτιβιστών ήταν να πιέσουν την Cairn Energy να πει στο ευρύ κοινό με ποιον τρόπο θα αντιμετώπιζε μια καταστροφή, ανάλογη με την έκρηξη, στην πλατφόρμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην αμερικανική Ιστορία. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι ο όμιλος έχει απορρίψει πολλά αιτήματα να δώσει στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία ενός τέτοιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου