Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δεν αποκλείει «κούρεμα» ο Σόιμπλε

Με καλό μάτι βλέπουν στο Βερολίνο την πρόταση του επικεφαλής της Commerzbank για μετακύλιση του ελληνικού χρέους σε νέα 30τή ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη με «κούρεμα» 30% στην
ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με δηλώσεις τους υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στον γερμανικό πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα ήταν κυρίως ένα «πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα» στις αγορές. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, επισήμανε ότι «επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν τις αναγκαίες βάσεις». Ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πολλά σχέδια, επιβεβαιώνοντας ότι εγκαταλείπονται πολλά ταμπού.
Στο ερώτημα εάν θεωρεί ενδεδειγμένη τη λύση ενδεχόμενης διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, απάντησε: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των σκέψεων που κάνουμε». Απέρριψε εκ νέου την έκδοση των «ευρωομολόγων», αν και ήταν λιγότερο κατηγορηματικός σε σχέση με το παρελθόν, λέγοντας ότι «αν όλοι πληρώνουν τα ίδια επιτόκια, τότε δεν θα υπάρχει κίνητρο για σταθερή δημοσιονομική διαχείριση και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον λάθος δρόμο».
Εν τω μεταξύ, υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συγκυβερνώντων Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Μπρούντερλε υπογράμμισε ότι «προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει μια αναδιάρθρωση σε κάποιο χρονικό σημείο».
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει η χορήγηση των πακέτων βοήθειας. «Είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο κόστος και στο πεδίο αυτό η Γερμανία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα εντός της ΕΕ» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου