Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Fitch: Υπό το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας η Ελλάδα

Υπό καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας θα θέσει την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Παράλληλα, η
Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων αποφάσισε ότι το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας δενσυνιστά «πιστωτικό γεγονός», ενώ αναμένονται και οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης Standard and Poor's και Moody's.
Fitch: "Περιορισμένη χρεοκοπία" για την Ελλάδα
Το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», δήλωσε ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικών ομολόγων του οίκου Fitch Ratings, Ντέιβιντ Ρίλεϊ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε την Πέμπτη συνιστά ένα σημαντικό και θετικό βήμα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Συνεπώς, την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων, ο οίκος αξιολόγησης θα θέσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Fitch θα προχωρήσει σε θετική επανεξέταση αμέσως μετά. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένεται να επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεοκοπία (post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.
«Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάρα πιθανότητα low speculative grade», ενώ σημειώνεται ότι η απόφαση του οίκου οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών, μειώνεται η τρέχουσα παρούσα αξία (net present value) των ελληνικών ομολόγων κατά 21%, αλλά και στο ότι «κάθε ανταλλαγή που προσφέρει νέα ομόλογα με χειρότερους όρους σε σύγκριση με τους όρους του υφιστάμενου χρέους και όταν το κράτος δεν μπορεί ή έχει δυσκολίες να αποπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις (financial distressed) συνιστά περιορισμένη χρεοκοπία».
Goldman Sachs: "Η δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά"
Το πακέτο που συμφωνήθηκε από την ΕΕ υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς τα μέτρα που προτάθηκαν για αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης είναι δεόντως στοχευμένα και φέρουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα μέτρα αυτά «συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των θεμιτών κατά τη γνώμη μας μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης», υποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να μην προχωρήσουν σε ένα αποδιοργανωτικό «κούρεμα» υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η τράπεζα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θεωρεί σημαντική παράλειψη την μη αύξηση του κεφαλαίου του EFSF, καθώς οι χρηματοδοτικοί του πόροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο, διευρυμένο του ρόλου και εκτιμά ότι η ΕΚΤ έχει πλέον μεγαλύτερη άνεση για διενέργεια ανοιχτών πράξεων στην ευρύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί.
«Εν κατακλείδι, η ευρωζώνη έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στον εκ τον προτέρων καταμερισμό του κινδύνου με λιγότερους όρους», επισημαίνει, θεωρώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί πλέον να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο κρίνοντας πότε απειλείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα, πότε απαιτούνται αγορές ομολόγων και πότε πρέπει να επιμεριστούν οι δημοσιονομικές ευθύνες.
ISDA: Δεν αποτελεί "πιστωτικό γεγονός" το νέο σχέδιο για την Ελλάδα
Δεν θα προκαλέσουν «πιστωτικό επεισόδιο» ούτε ενεργοποίηση των συμβολαίων ανταλλαγής αθέτησης πληρωμών (CDS) οι προτάσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για ανταλλαγή και επαναγορά ελληνικών ομολόγων σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο γενικός σύμβουλος του Διεθνούς Συνδέσμου Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) Ντέιβιντ Γκιν.
«Αποτελεί ξεκάθαρα μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιστωτικό επεισόδιο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να είναι δεσμευτικό για όλους τους κατόχους χρέους» σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters.
Ένα «πιστωτικό γεγονός» συμβαίνει όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τα CDS. Σημειώνεται πως τον τελευταίο λόγο για το αν έχει προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» ώστε να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής αθέτησης πληρωμών (CDS) τον έχει επιτροπή της ISDA, στην οποία θα πρέπει να απευθύνουν σχετική ερώτηση παράγοντες της αγοράς CDS.
Η ISDA αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και μπορεί να διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το σχέδιο για την Αθήνα, με τη συμβολή των πιστωτριών τραπεζών, δεν θα καταλήξει σε «πιστωτικό γεγονός».

FT: Αναμένοντας τους οίκους αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στην αντίδραση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως μετά από πάνω 60 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Moody’s θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές, γράφουν στο μεταξύ οι Financial Times.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία και η Moody’s θα ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο με τη Fitch. «Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστούν. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία».
«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος», συνεχίζει η εφημερίδα.
Κρίσιμο είναι, κατά τους FT, και το σημείο που αφορά την διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν καθώς δεν θα υπάρχει credit event. Αυτό διότι οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν. Τέλος, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει στα μόλις 5 δισ. δολάρια, ήτοι θα έχει μικρή επίδραση στην αγορά ή τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Γαλλία: Ας κάνουν ότι θέλουν οι οίκοι
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίσουν να εντάξουν τη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα διατηρήσει το ρόλο του δανειοδότη. «Ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης λάβουν αυτήν την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο (Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)... είναι περισσότερο ευέλικτο και μπορεί να επέμβει προληπτικά για να εμποδίσει κάθε επίθεση των επενδυτών ή των κερδοσκόπων εναντίον ενός ευάλωτου κράτους της ευρωζώνης».
«Είναι υπόθεση των οίκων αξιολόγησης. Ας κάνουν ό,τι θέλουν» ανέφερε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, διαβεβαιώνοντας ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα κληθούν να διασώσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου