Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Νέο κούρεμα του χρέους το 2015;

Πρωτοσέλιδο άρθρο στη Welt am Sonntag έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί «μυστικής συνάντησης στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος». – Spiegel: Ριζικό κούρεμα προκρίνουν ΔΝΤ και ΕΚΤ
Όπως αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα, η μερική απομείωση του χρέους της Ελλάδας παραμένει στο τραπέζι.
 «Μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί».Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους το 2015.
Η συγκεκριμένη χρονική επιλογή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: αφενός θα λειτουργούσε ως κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες -στη βάση του δεύτερου πακέτου βοήθειας- μεταρρυθμίσεις, και το οποίο λήγει το 2014. Αφετέρου, η παραίτηση από τις απαιτήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας περαιτέρω χρηματοδότησης και ως εκ τούτου να καθησυχάσει και το ΔΝΤ. «Ωστόσο στην παρούσα φάση η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα κούρεμα με συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών καθώς εν μέσω προεκλογικής χρονιάς θα δημιουργούσε τρύπα στον προϋπολογισμό του Σόιμπλε. Επιπλέον, χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη διαγραφή δισεκατομμυρίων που θα συνεπαγόταν ένα κούρεμα».
Κατά τις αυριανές συνομιλίες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας πάντως, δεν θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος, σύμφωνα με την Welt. Ασαφές παραμένει εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο κουρέματος το 2015. Ο Σόιμπλε φάνηκε ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο στο Παρίσι, παρότι το Βερολίνο το διαψεύδει, καταλήγει το δημοσίευμα.  Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου