Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Προανακριτική και για Βενιζέλο θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη δική τους κίνηση προετοιμάζουν αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στην Κουμουνδούρου.Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την κατάθεση αυτόνομης πρότασης στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία θα τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου καθώς επί των ημερών του έγινε η παραλαβή της λίστας. Το αίτημα προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά και τον Ευ. Βενιζέλο επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Πριν την επιβεβαίωση Παπαδημούλη τουλάχιστον αναφορικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν την Κουμουνδούρου να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, εκτιμώντας πως πολιτικές ευθύνες έχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με νομικούς και συνταγματολόγους, αναζητούσαν την κατάλληλη νομική φόρμουλα προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του κόμματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ από το Κοινοβούλιο. Πέραν του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, φέρεται να αποδίδουν πολιτικές ευθύνες, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα.

«Είναι περισσότεροι του ενός αυτοί που αποδείχθηκαν ικανοί για όλα» ανέφερε η υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν έγιναν από έναν, ούτε με μία στιγμιαία πράξη. Και συνεχίσθηκαν, πέραν της υπουργικής θητείας των ενεχομένων κυβερνητικών προσώπων» πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας ότι «ευθύνη έχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι».

Η βουλευτής τέλος καλεί εκείνους, που «αποδεδειγμένα προσπάθησαν, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, να συγκαλύψουν το έγκλημα και να υποθάλψουν τους υπαίτιους, να σταματήσουν την ένοχη φλυαρία και τις συνένοχες μεθοδεύσεις».

Στο μεταξύ στη Βουλή κατατέθηκε πριν από λίγο η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης με θέμα τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
 
ΚΚΕ: Να μην περιοριστεί στον Παπακωνσταντίνου η διερεύνηση

Την ανάγκη να μην περιοριστεί στον Γ.Παπακωνσταντινου η διερεύνηση για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ και να αποδοθούν ευθύνες.

Τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να αποφευχθεί κάθε περίπτωση παραγραφής. «Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση και τα κόμματα επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων» αναφέρει στην ανακοίνωση.

«Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τη λίστα Λαγκάρντ τονίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και τις αερολογίες των υποστηρικτών του περί εξυγίανσής του. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που μιλούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα αυξάνουν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ληστεύουν το λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου