Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αναταράξεις προκαλεί το βιβλίο του Μητσοτάκη "Μπροστά από την εποχή του".


Τροφή για συζητήσεις αναμένεται να δώσει το βιβλίο με το οποίο επιχειρείται η αποτίμηση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, την τριετία 1990-1993 και το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Φεβρουαρίου.
Το βιβλίο υπογράφεται από συντακτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, και το προλογίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική» αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στην εισαγωγή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μετά την πολιτική τού «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα», το 1989 η χώρα είχε πτωχεύσει.

«Είχα πει» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός «ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά σήμερα ότι τα μέτρα που έλαβε, παρά την αντιδημοτικότητά τους, έριξαν τον πληθωρισμό κάτω του 11% το 1994, ενώ αποδίδει σημασία σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογήθηκαν (μετρό Αθηνών, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Σπάτων, γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Εγνατία Οδός).

Την πτώση της κυβέρνησης την αποδίδει στο γεγονός ότι, στη ΝΔ, «επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση».

Εκτιμά, τέλος, ότι μόνο η πρώτη τετραετία Σημίτη είχε μεταρρυθμιστικό όραμα και πολιτικό στόχο, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά παρ' όλα αυτά μιλάει για «μισή προσπάθεια που έκανε ο Σημίτης».

Ρεπορτάζ για το νέο βιβλίο του Κ. Μητσοτάκη στο «Βήμα της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου