Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ρώσικη ρουλέτα η ΔΕΠΑ! Οι αποκρατικοποιήσεις οδηγούν σε πρόωρες εκλογές!


Οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν να οδηγήσουν την  χώρα σε εκλογές και σε μία περιδήνηση άνευ προηγουμένου. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ παίζει τη κυριολεξία ρώσικη ρουλέτα ενώ την ίδια στιγμή στην περίπτωση του ΟΠΑΠ γίνεται ένα περίεργο παιγνίδι με το χρόνο.


Στο "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδαν κάνει λόγο για τις απειλές και πιέσεις των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Αμερικανοί συνάντησαν τον Σαμαρά στο Κατάρ και τον στρίμωξαν άγρια. Σημειώνουμε ότι το ταξίδι στο Κατάρ κινδυνεύει να μετατραπεί σε Καστελόριζο του Σαμαρά! Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς  η συνάντησή του με τον Ερντογάν να μην δει τα φώτα της δημοσιότητας. Γύρευε τι συζήτησαν ο δυό τους. Στη συνέχεια τον περιέλαβαν οι Αμερικανοί και τον πλάκωσαν στις απειλές. Η ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία εξαιτίας των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κινδυνεύει να προκαλέσει "θερμό" επεισόδιο και κυβερνητική κρίση στην Αθήνα. Γράφει το "Κεφάλαιο">

"Σε άτυπη ενεργειακή «ομηρία», με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις, οδηγείται η Ελλάδα, εφόσον πωληθεί η ∆ΕΠΑ στην Gazprom, διαμήνυσε η Ουάσινγκτον, μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του State Department

που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι στην πώληση της ∆ΕΠΑ

η Μόσχα «τα παίζει όλα για όλα», για να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής. Τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η κατασκευή του αγωγού TAP. Ταυτόχρονα, για την ΑΟΖ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς κινήσεις που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο το εύθραυστο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή..."


ΟΠΑΠ>ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!

Την ίδια ώρα στον ΟΠΑΠ ξαφνικά υπάρχει εμπλοκή αποτιμητή(!) ενώ η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο! Γράφει ο Νίκος Χρυσικόπουλος>

Αιφνιδίασε την αγορά, κυρίως ως προς τον χρονισμό της, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε. 

Με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού να προβλέπει ότι την 5η Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για το 33% του Οργανισμού, εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της αποτίμησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. 

Στην πρόσκληση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή αναφέρεται πως οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2013. Στις 7 Μαρτίου, δε, ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2012, τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποτίμησης. Επίσης σημειώνεται πως μπορεί να δοθεί και μια παράταση της διάρκειας της δέσμευσης μεταξύ του Ταμείου ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας που θα πραγματοποιήσει της αποτίμηση. 

Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως η ανάγκη για πραγματοποίηση ανεξάρτητης αποτίμησης σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, εισάγει στη διαδικασία ακόμη έναν παράγοντα καθυστέρησης που εάν συνυπολογιστεί με άλλα ζητήματα, όπως αυτό της τροπολογίας για το data room που ακόμη αναμένεται, μπορεί να μεταθέσει ξανά την αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, έθεταν το ερώτημα γιατί απαιτείται τώρα ένας τέτοιος υπολογισμός της αξίας της εταιρείας από την στιγμή που ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια εισηγμένη εταιρεία η οποία αποτιμάται ήδη στο Χρηματιστήριο. 

«Όταν η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου αφορά το ποσοστό μιας εισηγμένης εταιρείας, η αποτίμηση είναι δεδομένη. Τα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι συγκεκριμένα – peer comparison, sum of parts κ.α. -αλλά δεν γίνεται να μην ληφθεί υπόψη η αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο», αναφέρουν, προσθέτοντας πως υπήρχε άπλετος χρόνος να πραγματοποιηθεί μια αποτίμηση τους προηγούμενους μήνες και όχι τελευταία στιγμή. 

«Συνήθης διαδικασία» 

Από το περιβάλλον του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται λόγος για μια συνήθη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Όπως εξηγούν, προβλέπεται από σχετικό άρθρο (6.3 του Ν. 3986/2011) που αναφέρει πως πριν από την ιδιωτικοποίησή ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη αποτίμηση. Παράλληλα, εκτιμούν πως ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αποτίμησης του ΟΠΑΠ πριν την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές είναι επαρκής ενώ τονίζουν πως σε μια ιδιωτικοποίηση, η τρέχουσα αξία της προς πώληση συμμετοχής δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το επιδιωκόμενο τίμημα. 

Πάντως, έμπειροι παρατηρητές των διεργασιών αναφορικά με την πώληση του ΟΠΑΠ ανέφεραν στο Capital.gr πως η αναγκαιότητα μιας ανεξάρτητης αποτίμησης του οργανισμού σχετίζεται με το ενδεχόμενο να υπάρξoυν τελικά λιγότερες -ακόμη και μία- προσφορά για τον Οργανισμό και, κυρίως, με την πρόθεση να τοποθετηθεί ένας πήχης, κοντά ή πάνω από τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προσφορές προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτυχώς για τα συμφέροντα του Δημοσίου η αποκρατικοποίηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου