Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ανασχηματισμός προ των πυλών



Να ανασκευάσει τη ζοφερή εικόνα που εμφανίζει την τελευταία περίοδο η κυβέρνησή του τόσο από τις λανθασμένες επιλογές των στελεχών του όσο και από τα φαινόμενα αυτονόμησης ορισμένων εξ αυτών, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.  


Σε μια σύναξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάσει για τρίτη φορά στους οκτώ μήνες της πρωθυπουργίας Σαμαρά, θα επιχειρηθεί να μπει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που αρχίζει και διαμορφώνεται.   

Ο Αντ. Σαμαράς μελετά εναλλακτικά σενάρια εξόδου από την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται η παράταξή του, αλλά είναι αμφίβολο εάν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση με τα πρόσωπα και τις αιτίες που τα προκαλούν.   

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι στενοί του συνεργάτες ανάλωσαν αρκετές ώρες και αρκετή ενέργεια για να εκτονώσουν τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε διάφορα θέματα που έπληξαν την κυβέρνηση, όπως π.χ. το ζήτημα του κατώτατου μισθού.   

Ο ίδιος σήμερα θα επιχειρήσει με την ομιλία του να γεφυρώσει διαφορές και παράπονα που ακούει από υπουργούς του, οι οποίοι παραπονούνται ότι σπανίως ενημερώνονται για πρωτοβουλίες συναδέλφων τους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι ίδιοι είναι συναρμόδιοι για κάποια θέματα.   

Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα είναι η τελευταία με την παρούσα σύνθεση, καθώς ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.   
Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβέρνησή του και να δυσαρεστήσει τους υπουργούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του.  

Η σύναξη των υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει στη σκιά ενός πολύ βαρύ κλίματος για την κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο η κριτική από την κοινωνία, αλλά το τελευταίο διάστημα ακούγονται παράπονα και κριτική και από στελέχη της ΝΔ που δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίοι δεν κρύβουν πλέον την απογοήτευσή τους για την πορεία της κυβέρνησης.   

Όλα αυτά ο πρωθυπουργός τα παρακολουθεί με έναν φανερό προβληματισμό και λέγεται ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αυτά προχωρώντας σε ριζικές και αποφασιστικές λύσεις που θα έδιναν νέα πνοή στην κυβέρνησή του. Το ζητούμενο για πολλούς είναι πότε θα εκδηλωθούν αυτές οι πρωτοβουλίες του Αντ. Σαμαρά.   

«Ο Σαμαράς δεν λειτουργεί υπό πίεση» λένε συνεργάτες του, ενώ μερικοί επιμένουν ότι ακόμα και ο ανασχηματισμός από μόνος του δεν λύνει λύσεις. Το βέβαιο είναι, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός διαπιστώνει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για να αποκατασταθεί η συνοχή και η ομοιογένεια του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν θέλει να επιλέξει την οδό του συμβιβασμού.   

Σήμερα, θα δώσει μήνυμα στους υπουργούς να συνεργάζονται μεταξύ τους και να πάψουν να πετροβολούν ο ένας τον άλλον και η γραμμή θα είναι: «αφοσιωθείτε στους τομείς σας και στην προβολή του κυβερνητικού έργου». Ο ίδιος θα καλέσει τους υπουργούς για μια ακόμη φορά να συστρατευθούν στον πόλεμο κατά των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.   

Προβλήματα στην κυβέρνηση όμως προκαλεί και η κριτική που ασκούν συχνά στελέχη της ΝΔ που δεν μετέχουν σε αυτήν και ως εκ τούτου νιώθουν πολύ πιο ελεύθερα να διατυπώνουν τις απόψεις τους. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου