Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στο χορό των υποβρυχίων... και τα περιουσιακά στοιχεία Τσοχατζόπουλου

Νέα δεδομένα αναμένεται να προκύψουν από τις συντονισμένες έρευνες της δικαιοσύνης
και του ΣΔΟΕ που πλέον στρέφονται και στα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου. Τα εν λόγω δεδομένα αναμένεται να καθορίσουν τις έρευνες για τα υποβρύχια, που εισέρχονται πλέον και σε φάση κοινοβουλευτικής διερεύνησης καθώς αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η στροφή των ερευνών, στο πεδίο του πόθεν έσχες της περιουσίας του πρώην υπουργού, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να θεμελιωθούν τυχόν ευθύνες του, καθώς από την υπάρχουσα δικογραφία για τα υποβρύχια δεν υπάρχουν στοιχεία χρηματισμού του ίδιου. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την επίσπευση των ερευνών αυτών ενώ πληροφορίες των θέλουν να παρίσταται και στη Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Πάντως την κοινοβουλευτική διαδικασία θα καθορίσει η έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών. Το πόρισμα των εισαγγελέων είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, ωστόσο, πιστεύεται ότι δύσκολα θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου αν οι εισαγγελείς κρίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.
Στην πρόταση για προανακριτική επιτροπή έχει τεθεί για «ασφάλεια» και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είναι πιο πιθανό να μην έχει παραγραφεί αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν σοβαρές ενδείξεις για την παραπομπή του πρώην υπουργού. Επιπλέον δικαστικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί στο σύνολό της. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική διερεύνηση αφορά μόνο την περίοδο υπογραφής των συμβάσεων ως το 2002 και δεν επεκτείνεται αργότερα, ως το 2009, όπου φθάνει ήδη η έρευνα της ελληνικής αλλά και της γερμανικής δικαιοσύνης.
Το αν θα δώσει ή όχι το παρόν στη Βουλή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι κάτι που θα αποφασιστεί το τελευταίο λεπτό. Πάντως σύμφωνα με τη Real News, ο πρώην υπουργός προειδοποιεί ότι «θα πάρει μαζί του» και πολλούς συντρόφους του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πολιτική υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού κινείται σε δυο επίπεδα. Πρώτον θα ερμηνεύσει τις εις βάρος του κατηγορίες σε επιχείρησε εξόντωσης του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» και θα επιχειρήσει να δείξει ότι κυβέρνηση Παπανδρέου και ΝΔ θέλουν να προστατεύσουν εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Επιπλέον θα υποστηρίξει ότι ευθύνες έχει όλη η κυβέρνηση Σημίτη που υπέγραψε την απευθείας ανάθεση του έργου αλλά συμμετοχή στο σκάνδαλο έχουν και οι διάδοχοί του, που εκτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της σύμβασης. Επίσης θα προσπαθήσει να καταρρίψει και το επιχείρημα των διαδόχων του ότι τους δέσμευε η αρχική συμφωνία, επικαλούμενος ότι είχαν αρκετά όπλα στα χέρια τους για να καταγγείλουν τη σύμβαση, όπως οι ποινικές ρήτρες και οι εγγυητικές επιστολές για το σύνολο του ποσού.
Καταθέσεις Χάουν και Μύλενμπεκ
Τα κυριότερα αποσπάσματα των καταθέσεων-απολογισμών των δυο πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Ντίτερ Μύλενμπεκ, δημοσιεύει η εφημερίδα το «Βήμα».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η φιλία και οι διασυνδέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χάουν. «Στην Ελλάδα δεν μπορείς να κλείσεις δουλειές αν δεν είσαι κοινωνικά και πολιτικά δικτυωμένος» τονίζει. Όπως ανέφερε είχε συναντήσει αρκετές φορές τον τότε υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. «Τότε είχαμε γύρω μας μια ομάδα από άτομα, απ’ όλα τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν σε σχέση με τις κρίσιμες συμβάσεις για τα υποβρύχια και ονομαζόταν ομάδα Α». Επισήμανε: «Στην ομάδα Α άνηκε ο Ago Dimerjan, ένας μεγάλος Σαουδάραβας με πολλά χρήματα, ο οποίος δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο του πετρελαίου {...} Ένας στενός φίλος του Σαουδάραβα ήταν ο κ. Φιλιππίδης. Ο Σαουδάραβας ήταν το αφεντικό του Φιλιππίδη».
«Η εταιρεία Dolmatron, απ’ ότι θυμάμαι, ενεπλάκη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Πληροφορήθηκα γι’ αυτήν από τον Σαουδάραβα, ο οποίος είπε ότι μπορεί να μας βοηθήσει για να παρέμβουν οι κατάλληλοι άνθρωποι εναντίον των Γάλλων (η γαλλική εταιρεία DCN ήταν αντίπαλος της Ferrostaal για το έργο των υποβρυχίων). Συναντήθηκα με τον κ. Αβατάγγελο και με κάποιο άλλο πρόσωπο, τον κ. Ματαντό. Έγιναν δυο συναντήσεις πριν από την υπογραφή των προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Neptum II» υποστηρίζει στην κατάθεσή του, ο Χάουν. Τονίζει δε, ότι η Dolmatron δεν ήταν επιχείρηση δωροδοκίας. «Κανείς από εμάς δεν δωροδόκησε αξιωματούχο» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρακάτω τονίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία για μια τέτοια δουλειά, όπως οι πωλήσεις υποβρυχίων, χρειάζονται τουλάχιστον 100 άτομα τα οποία συναντώνται σε πάρτι και πραγματοποιούν εργασία λόμπι. Δεν ξέρω αν δόθηκαν μίζες. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Εδώ δεν υπήρχε καμιά περίπτωση στη οποία παραδίδονται χρήματα σε φακέλους.
Από την πλευρά του, ο Μύλενμπεκ υποστήριξε στην κατάθεσή του: «Η ομάδα Α αποτελείτο από τις εταιρείες Dolmatron, Dulmen και Tricate. Αργότερα διαπίστωσα ότι η Dolmatron επικεντρωνόταν στον κ. Αβατάγγελο. Η συνάντηση στη Ζυρίχη με τον Σαουδάραβα και τον Έλληνα Φιλιππίδη μάς δημιούργησε την εντύπωση ότι οι κύριοι αυτοί θα μπορούσαν να διαβιβάσουν τις επιθυμίες μας σε καθοριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Είχαμε την αίσθηση ότι βρήκαμε συνεργάτες οι οποίοι ήταν σε θέση να προωθήσουν τα συμφέροντά μας σε ανθρώπους υψηλά ιστάμενους στην Ελλάδα οι οποίοι όφειλαν να λάβουν αποφάσεις».
«Παράλληλα με την Dolmatron είχαμε ενεργοποιήσει και το αρχιτεκτονικό γραφείο Μπέλτσιου. Ο κ. Μπέλτσιος θα «πετούσε» την πέτρα στο νερό δημιουργώντας κύκλους. Μας ενδιέφεραν οι διασυνδέσεις του εξάλλου παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος του μετρό της Αθήνας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος μας συνέστησε τον κ. Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και ίσως μας φανεί χρήσιμος. Οι δυο τους, Τσοχατζόπουλος και Μπέλτσιος, γνωρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν ιδρυτικά μέλη και ήταν παλιοί φίλοι» αναφέρει ο Χάουν.
Από την άλλη πλευρά, ο Μύλενμπεκ, κάνει λόγο και για μια Ομάδα Β. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Ομάδα Β διέθετε πρόσθετες δυνατότητες στο Ναυπηγείο και τους εργαζόμενους. Τότε εμείς, εννοώ οι Χάουν, Ματαντός και Εμμανουήλ (μέλος του ΔΣ των ναυπηγείων), θεωρούσαμε σημαντικό να συμπεριλάβουμε και την ομάδα Β. Τα σωματεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν μια σοβαρή υπόθεση. Αυτοί απεργούσαν συχνά. Αν θέλαμε να επικρατεί ησυχία εκεί για να κάνουμε τη δουλειά μας, τότε χρειαζόμασταν κάποιον που να συγκρατεί τη διοίκηση και να βρίσκεται πίσω από αυτή. Ο κ. Λιβανός είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στον χώρο των εργαζομένων και εργαζόταν στο Τμήμα Προμηθειών. Φρόντιζε να επικρατεί ησυχία στους εργαζόμενους».

πηγη:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου