Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Εντολή για συλλήψεις αυτοκινητιστών από τον Άρειο Πάγο

Συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο των ιδιοκτητών ταξί που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία αεροδρομίων και λιμανιών ζητά τώρα
ο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Σε δεύτερη διορθωτική, όπως την αποκαλεί, παραγγελία του, ο κ. Τέντες αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αν διαπράττουν (οι ιδιοκτήτες ταξί) το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών ή τελέσουν οποιοδήποτε άλλο έγκλημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως, εφόσον καταλαμβάνονται επ' αυτοφώρω πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 417 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (προβλέπει την άμεση παραπομπή του κατηγορούμενου στο αυτόφωρο) σε βάρος των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων αυτών».
Είναι αυτονόητο, συνεχίζει στην παραγγελία του ο Ιω. Τέντες, ότι «οι προανακριτικοί υπάλληλοι και χωρίς παραγγελία, έγκριση ή άδεια του εισαγγελέα, υποχρεούνται να ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ίδιος είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς της χώρας να αφαιρούνται οι πινακίδες των ταξί που πραγματοποιούν καταλήψεις σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ., να σχηματίζονται σε βάρος τους δικογραφίες και να παραπέμπονται σε δίκες - εξπρές.
Στο στόχαστρο της εισαγγελίας 600 ταξί
Εν τω μεταξύ, ακολουθώντας τις οδηγίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έξι δικογραφίες στις οποίες περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυκλοφορίας 600 ταξί, που καταγράφηκαν στο διάστημα από 17 Ιουλίου έως σήμερα από αστυνομικούς διαβιβάστηκαν σήμερα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Οι καταγραφές αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν σε συγκεντρώσεις οχημάτων ταξί στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στην Αττική Οδό και στα διόδια Αφιδνών, Μάνδρας και Ρουπακίων.
Ο εισαγγελέας, λοιπόν, επέστρεψε τις δικογραφίες στην Ασφάλεια με εντολή να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των επίμαχων 600 οχημάτων ώστε να κληθούν σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, αλλά και παράνομης βίας που αφορά το ανέβασμα μπαρών σε σταθμούς διοδίων εκ μέρους οδηγών ταξί. Ο Εισαγγελικός λειτουργός θα έχει την εποπτεία της έρευνας.
Η συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ και το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου «να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας», ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μετά από συνάντησή του με τη Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών – Εμπόρων.
Ο κ. Λυμπερόπουλος επανέλαβε τα αιτήματα των απεργών και χαρακτήρισε «αυθόρμητες» τις αντιδράσεις τους με τους αποκλεισμούς λιμένων, αεροδρομίων ή το άνοιγμα των διοδίων, καθώς, όπως υποστήριξε, οι μορφές των αντιδράσεων δεν προσδιορίζονται κεντρικά. Ο ίδιος κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών, Ι. Ραγκούση, να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και τόνισε ότι η αναλογία ταξί ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην ΕΕ.
«Βαρύ πολιτικό ατόπημα» χαρακτήρισε τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλάδου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς από την πλευρά του υπουργείου, και υποσηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι ανατολίτικο παζάρι και πρέπει να έχει ενιαία φωνή».
Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αυτοκινητιστών και δήλωσε αντίθετος με την «αυτορύθμιση» της αγοράς, με την οποία, όπως είπε, είναι αντίθετος και ο πρωθυπουργός, καθώς η αυτορύθμιση έφερε την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης. Ζήτησε, πάντως, από τους απεργούς να είναι προσεκτικοί, ώστε οι κινητοποιήσεις τους να μη πλήττουν άλλους επαγγελματικούς κλάδους και τους ίδιους τους πελάτες τους, καθώς «κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε χωρίς τη συμμαχία της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου