Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Αποτρέψαμε τη χρεοκοπία

Την ικανοποίησή του για το τέλος μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωσητης χθεσινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, όπου αποφασίστηκε το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους ύψους 158, 6 δισ. ευρώ. «Αποτρέψαμε να μη ζήσει η χώρα μας και η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας», επισήμανε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου. Ικανοποίηση και στην Ε.Ε., για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης στην ευρωζώνη, που «γινόταν σταδιακά μη διαχειρίσιμη».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που ελήφθησαν, επισημαίνοντας πως «πριν από 18 μήνες, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του προβλήματος που ανάγκασε την κυβέρνηση της ΝΔ να φύγει, επιδοθήκαμε σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια, στο εσωτερικό και μία συνεχή, σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, να αποτρέψουμε αυτό που οι περισσότεροι τότε θεωρούσαν αναπόφευκτο. Να μη ζήσει η χώρα μας και η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα επανέκτησε την αξιοπιστία της με αποτέλεσμα την αποτελεσματική διαπραγμάτευση του προβλήματος του δημοσίου χρέους επί τη βάσει των εξής αρχών:
- Tη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, με βελτίωση των όρων εξυπηρέτησής του.
- Την ελάφρυνση του βάρους στην ελληνική οικογένεια,
- Την απρόσκοπτη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τα επόμενα χρόνια
- Την ώθηση στην ανάπτυξη, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Διαπραγματευτήκαμε από την πρώτη στιγμή βάσει σχεδίου» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συμπύκνωσε ως εξής τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.:
1. Διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την πλήρη απόδοση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
2. Τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, με στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
3. Διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως προς το εμπορεύσιμο μέρος του χρέους (μη εμπορεύσιμο θεωρείται, εν προκειμένω, αυτό που βρίσκεται στην κατοχή κεντρικών τραπεζών, χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ).

4. Επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός της μέσης διάρκειας του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους (από τα 6,5 στα 13 χρόνια).
5. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους για τα επόμενα 40 χρόνια σταθεροποιείται σε επίπεδα κατώτερα του 5%, δηλαδή επίπεδα πολύ ευνοϊκότερα από αυτά που ισχύουν στην αγορά.

6. Εισάγεται μηχανισμός επαναγοράς του δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά μέσω του ευρωμηχανισμού σταθερότητας EFSF».
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Mε τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωζώνης έχουμε ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα τους και καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
«Πρόκειται για μια αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν επενδύσει σε αξιολόγηση που θα δημιουργούσε προβλήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», επισήμανε και σημείωσε ότι η ευρωζώνη, η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δίνουν πλήρη κάλυψη και απάντηση, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στις αγορές. Αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος, που συνιστά θετικό μήνυμα για τον Έλληνα καταθέτη και την πραγματική οικονομία.
Σε ερώτηση για τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να λαμβάνει εγγυήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, απάντησε ότι εφόσον υπάρξει κάτι τέτοιο, θα είναι περιορισμένης διάρκειας. Επισήμανε επίσης ότι η σημερινή απόφαση έστειλε αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, διαφάνεια και αποφασιστικότητα στην προστασία του ευρώ, που δέχεται επίθεση στον πυρήνα του και σε χώρες όπως η Ιταλία που καλύπτει το 25% του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης.
Ικανοποιημένη και η Ε.Ε.
Παράλληλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, έπρεπε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, διότι μια δύσκολη κατάσταση γινόταν σταδιακά μη διαχειρίσιμη. Τόνισε όμως, ότι με τις σημερινές αποφάσεις η κρίση αντιμετωπίζεται με πόρους που θα έρθουν τόσο από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές, εθελουσίως..
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι θα είναι εθελούσια ενώ παράλληλα σημείωσε ότι και ο ευρωμηχανισμός για τη νομισματική σταθερότητα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά. Καταλήγοντας ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών οίκων αξιολόγησης στις διαδικασίες υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική» και ότι ισχύει μόνο για την ελληνική περίπτωση και όχι για άλλες χώρες.
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τη συλλογική προσπάθεια των εταίρων για την άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση της «task force» που θα χειριστεί το «ελληνικό πρόγραμμα Μάρσαλ». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφασή των ηγετών αποτελεί «μήνυμα στήριξης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα» και συνιστά την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου