Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι λυγμοί του Πιστόριους> Τα πάντα δείχνουν "φόνο εκ προμελέτης"


Σε κλάματα ξέσπασε ο Οσκαρ Πιστόριους όταν άκουσε τον δικαστή να του απαγγέλλει κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ενώ ο πατέρας του, η αδελφή του και ο αδελφός του, που παραβρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν.

Ωστόσο, η κακή ψυχολογική κατάσταση του Blade Runner ήταν εμφανής από την αρχή κιόλας της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς, όταν ο δικαστής Ντέσμοντ Νάιρ ανακοίνωσε την υπόθεση, «πολιτεία εναντίον του κ. Οσκαρ Λέοναρντ Πιστόριους», ο 26χρονος χρυσός παραολυμπιονίκης ξέσπασε σε δάκρυα, σκύβοντας το κεφάλι.«Ηρέμησε. Ελα να καθίσεις», του είπε ο δικαστής.
Η αίτηση των δικηγόρων του για καταβολή εγγύησης θα εκδικαστεί την Τρίτη και μέχρι τότε ο Πιστόριους θα κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα κι όχι στις φυλακές, όπως είναι το σύνηθες.
Πάντως, η αστυνομία αναμένεται να αντιταχθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο καταβολής εγγύησης.
Αν τελικά ο Πιστόριους κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης, θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τους νόμους της Νότιας Αφρικής, πως δεν θα μπορέσει να αποφυλακιστεί πριν εκτίσει 25 χρόνια, όταν θα είναι δηλαδή 51 ετών.

Η οικογένειά του, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο Πιστόριους αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Επίσης η οικογένεια στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ: «Πρώτα από όλα να επισημάνουμε ότι οι σκέψεις μας είναι με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους της Ρίβα».
Στο μεταξύ, τα τοπικά ΜΜΕ επιδίδονται σε μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με τη μοιραία νύχτα: επικαλούμενα μαρτυρίες γειτόνων και των ανθρώπων της ασφάλειας του συγκροτήματος με τις πολυτελείς βίλες όπου διαμένει ο Πιστόριους, οι φύλακες βρήκαν τον αθλητή δίπλα στο άψυχο κορμί της Στέενκαμπ στο μπάνιο. Ο Πιστόριους, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την είχε πυροβολήσει τέσσερις φορές από την πόρτα του μπάνιου. Οι σφαίρες τη βρήκαν στο κεφάλι, το στήθος, τη λεκάνη και το χέρι.
Τα περισσότερα, ωστόσο, δημοσιεύματα αποδομούν την άλλοτε λαμπερή εικόνα του αθλητή - συμβόλου του Παραολυμπιακού κινήματος, παρουσιάζοντας όλες τις σκοτεινές πτυχές της λαμπερής εικόνας του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του οξύθυμου χαρακτήρα του είναι το περιστατικό με τον εκατομμυριούχο τηλεοπτικό παραγωγό, Κουίντον βαν ντε Μπεργκ. Λίγο αφότου ο Πιστόριους είχε επιστρέψει από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, τον κατηγόρησε ότι του έκλεψε το κορίτσι του. Ο Μαρκ Μπάτσελορ, πρώην παίκτης του ράγκμπι και φίλος του βαν ντε Μπεργκ, παρενέβη στον καβγά και ο Πιστόριους απείλησε ότι θα του «σπάσει τα πόδια». Τότε ο σπρίντερ είχε δηλώσει πως «δεν θέλει να συζητήσει το θέμα».
Ο Πιστόριους είχε μανία με τις... ξανθές. Η πιο μακροχρόνια σχέση του ήταν με τη Βίκι Μάιλς, με την οποία χώρισε μετά από έναν μεγάλο καβγά, όπως έγραψε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, «Blade Runner». Μετά τη Μάιλς, ακολούθησαν δύο ακόμα ξανθές, με την τελευταία πριν από τη Στέενκαμπ, τη Σαμάνθα Τέιλορ, να δηλώνει πως ο «Οσκαρ δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος» και μάλιστα ήταν έτοιμη να αποκαλύψει σε άλλη εφημερίδα «τι πέρασε στα χέρια του», τελικά όμως δεν προέβη σε αποκαλύψεις, μετά από συμβουλές των δικηγόρων της.

Κεντρικό πρόσωπο σε πλήθος διαφημίσεων όχι μόνο στην πατρίδα του τη Νότιο Αφρική αλλά και παγκοσμίως, ο Οσκαρ Πιστόριους έμελλε μέσα σε μόλις μερικές ώρες να χάσει τη λάμψη του και να περιπέσει σε κατάσταση ανυποληψίας. Μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη η ζωή κυλούσε σαν παραμύθι για τον 26χρονο πρωταθλητή από τη Νότιο Αφρική. Ο αθλητικός κόσμος τον θαύμαζε, ο ανδρικός πληθυσμός τον ζήλευε (για την 30χρονη καλλονή Ρίβα Στέενκαμπ που είχε στο πλευρό του) και οι εταιρείες (αθλητικών ειδών και όχι μόνο) τον κυνηγούσαν προσφέροντάς του διαφημιστικά συμβόλαια συνοδευόμενα από διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά.
Πλέον, ωστόσο, έπειτα από τη δολοφονία της Πέμπτης, οι άλλοτε συνεργάτες/σπόνσορες τρέπονται ο ένας μετά τον άλλον σε φυγή, εγκαταλείποντας τον Πιστόριους και γκρεμίζοντας τους ακριβοπληρωμένους δεσμούς που είχαν μαζί του. Πρώτη η Nike, ο αμερικανικός κολοσσός των αθλητικών ειδών από τον οποίο ο Πιστόριους έπαιρνε ως πληρωμή πάνω από 1,5 εκατ. δολ. ετησίως, έσπευσε να αποσύρει από το Διαδίκτυο διαφήμιση του 2011 με πρωταγωνιστή τον Νοτιοαφρικανό και σλόγκαν το μάλλον άστοχο-άκομψο (ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις) «Είμαι η σφαίρα στη θαλάμη». Παράλληλα, και το νοτιοαφρικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι M-Net έσπευσε να αποσύρει από τους δρόμους της χώρας όλες τις μεγάλες υπαίθριες διαφημίσεις στις οποίες ο Πιστόριους παρουσιαζόταν να καλεί τους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν την τελετή της απονομής των Οσκαρ στις 24 Φεβρουαρίου.
«Από σεβασμό και συμπάθεια προς τις οικογένειες που θρηνούν, η M-Net πρόκειται να αποσύρει άμεσα ολόκληρη τη διαφημιστική εκστρατεία της με τον Οσκαρ Πιστόριους» ήταν η δήλωση. Ταυτόχρονα, και οι λοιποί σπόνσορες του 26χρονου αθλητή (συγκεκριμένα, εταιρείες όπως οι British Telecom, Oakley, Thierry Mugler και Ossur) εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες δηλώνουν σοκαρισμένοι και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου